Lähes mahdoton tehtävä - syyttämättäjättämispäätös törkeää veropetosta koskevassa asiassa

30.04.2025

Tuli tehtyä ammatillisesti jotain lähes mahdotonta. Nimittäin törkeää veropetosta koskevassa asiassa, asian päättymisen mahdollisuus syyttämättäjättämispäätökseen on aikalailla one in a million. Etenkin taloudellisen intressin ollessa reilu 100 000 euroa. Yleensä asianomistajan ollessa Verohallinto, asiat ajetaan hyvinkin aggressiivisesti pääkäsittelyyn saakka.

Toimeksianto tuli mulle syksyllä 2023. Päämies otti yhteyttä ennen kuulustelua ja käytiin asiaa hänen kanssaan läpi. Olin läsnä kuulustelussa ja varasin myös mahdollisuuden antaa loppulausunnon suoritetun esitutkinnan johdosta. Loppulausunto laaditaan syyttäjän syyteharkintaa varten ja siinä otetaan kantaa asiassa hankittuun näyttöön sekä oikeudellisiin kysymyksiin. Rikoksesta epäillyn asemassa loppulausunnon antaminen on usein suositeltavaa, koska parhaimmillaan se johtaa syyttämättäjättämispäätökseen. Näin kävi tässäkin tapauksessa. Harva maallikko tietää loppulausuntomenettelystä ja juuri tästä syystä kannattaa ottaa rikosasioihin erikoistunut asianajaja mukaan prosessiin heti ensi metreillä. Rikosasianajaja tietää tasan, kuinka prosessi etenee, mitä voi ja kannattaa pyytää / vaatia ja missä vaiheessa. 

Päämiestä kuulusteltiin kerran. Lisäksi kuulusteltiin muita asiaan liittyviä henkilöitä esim. kirjanpitäjää. Päämieheni myönsi poliisin esittämän teonkuvauksen oikeaksi, eli seinäkiistosta ei tässä asiassa ollut kyse. Sain reilu 500 sivuisen esitutkintapöytäkirjan talvella 2023. Esitutkintapöytäkirjaan sisällytetään kaikki tarpeelliset kuulustelukertomukset sekä poliisin hankkimat ja asiaan liittyvien henkilöiden asiassa poliisille toimitettamat todisteet. Itse harvoin suostun ottamaan kantaa jutun menestymismahdollisuuksiin ennen kuin olen perehtynyt pöytäkirjaan, koska tätä aiemmin asiaan liittyvää näyttöä on lähes mahdotonta analysoida.

Perehdyin pöytäkirjaan pieteetillä - kuten aina. Kahlasin rikoslakia ja tiettyihin lainkohtiin liittyviä esitöitä sekä oikeuskäytäntöä läpi. Viittasin edellä mainittuihin kattavasti loppulausunnossa. Olimme toimittaneet myös omaa todistelua poliisille ja toimitettu todistelu oli ratkaisevassa roolissa syyttäjän syyteharkinnassa. Kuten kerroin aiemmin, päämieheni oli myöntänyt toimineensa poliisin esittämällä tavalla. Puolustus keskittyi kiistämään tahallisuuden ja siinä onnistuimme. Käytin esitutkintapöytäkirjaan perehtymiseen ja loppulausunnon laatimiseen aikaa yhteensä 9,5 tuntia. Panostin kaiken osaamiseni ja hyvin tehty työ palkittiin päämieheni kannalta parhaalla mahdollisella lopputuloksella.

Päämies oli erittäin helpottunut ja tyytyväinen. Puolustajana olin hieman yllättynyt, mutta äärimmäisen ylpeä suorituksesta. Mahdotonkin on mahdollista, kun tekee työnsä kunnolla.

Iloista vappua toivottaen, 

AA Minna Nummi