Lapsen huolto, asuminen, tapaamisoikeus ja elatusapu
Ero tuli - älä käytä lasta lyömävalineenä
Miksi tarvitset asianajajaa lapsen huoltoa, asumista, tapaamisoikeutta ja elatusapua koskevassa asiassa?
Eron yhteydessä vanhemmat joutuvat väistämättäkin pohtimaan esimerkiksi sitä, kuinka lapsen asuminen järjestetään, kummasta vanhemmasta tulee lähivanhempi ja kummasta etävanhempi. Lapsi voi asua vuoroviikkoina kummankin vanhemman luona tai sitten lapsi voi tavata etävanhempaansa sovitun mukaisesti. Valitettavasti harvoin eron jälkeen asioista pystytään perheen sisällä keskustelemaan hyvässä yhteishengessä, asettaen lapsen etu etusijalle. Ero on itsessään jo niin raskas ja kivulias prosessi ja se usein johtaa siihen, että lapsia käytetään lyömävälineenä ja pelinappulana toista vanhempaa vastaan. Eniten riitelyä aiheuttaa elatusavun määrä. Vanhemmat purkavat pahaa oloa toisiinsa ja eniten tästä asetelmasta kärsivät lapset. Mikä avuksi?
Mikäli vanhemmat eivät kykene lapsiin liittyviä kysymyksiä ratkaisemaan yhteisymmärryksessä, kannattaa ottaa yhteyttä asianajajaan. Asianajotoimisto Defendalla on kokemusta kaikissa lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen ja elatukseen liittyvissä asioissa. Meille on tärkeintä, että prosessia edistetään lapsen etu edellä. Mitä se sitten tarkoittaa? Ensinnäkin käymme asiakkaan kanssa tilanteen ja sen taustat todella tarkasti läpi. Asianajajamme tahtotilana on ymmärtää asiakkaamme näkökulma ja sitä ajavat motiivit. Vasta tämän jälkeen voimme punnita sitä, onko asiakkaamme näkemys lapsen edun mukainen, vai ohjaako hänen tahtoaan jokin toinen agenda. Samanlainen analyysi tulee tehdä myös toisen vanhemman vaatimusten osalta.
Hyvä asianajaja kykenee ohjaamaan asiakasta tarvittaessa oikeaan suuntaan. Tällä tarkoitan sitä, että asianajaja kykenee perustelemaan asiakkaalle näkemyksensä siitä, millainen järjestely palvelisi lasta parhaiten juuri tässä käsillä olevassa tapauksessa. Asianajajan ollessa ulkopuolinen henkilö, hänen toimintaansa eivät ohjaa tunteet, joten hänellä on myös paremmat lähtökohdat hahmottaa kokonaisuuksia ja tarkastella tilannetta sen kuuluisan laatikon ulkopuolelta. Vaikka asia on näin kärkkäästi ilmaistu, niin painotan kuitenkin, että kaikessa asianajajan pohdinnassa ja punninnassa lähtökohtana on lapsen etu ja päämiehen tavoitteet, kunhan ne edistävät lapsen edun toteutumista. Valitettavasti keskellä riitaisan avioeroprosessin on kovin vaikea ajatella itse rationaalisesti, jolloin hyvä asianajaja kykenee auttamaan asiakastaan ajattelemaan asiaa pidemmällä aikavälillä ja suosittelemaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.
Käräjille vai ei?
On lähtökohtaisesti lapsen edun mukaista, että asia saadaan vanhempien välillä sovittua ilman, että asiasta tarvitsee taistella käräjäoikeudessa. Oikeusprosessi usein tulehduttaa välejä entisestään ja pitkittää taistelua kuukausilla. Hyvän asianajajan merkki on se, että hän pyrkii keskustelemalla viemään asiaa kohti ratkaisua sen sijaan, että on heti kättelyssä valmis teroittamaan kyntensä oikeusprosessia varten. Toki joskus keskustelu ei etene ja vastapuoli saattaa laittaa hanttiin kaikessa. Näissä tilanteissa vaihtoehtoina ovat sovittelu ja asian saattaminen käräjäoikeuden ratkaistavaksi.
Follosovittelu – asiantuntija-avusteinen huoltoriitojen sovittelu käräjäoikeudessa
Follosovittelun tavoitteena on saada lapsen edun mukainen sopimus aikaiseksi. Sovittelijana toimii perheasioihin perehtynyt tuomari ja hänen apunaan on yleensä vanhemmuuteen ja lapsen kehitykseen erikoistunut asiantuntija. Sovittelussa painotetaan lapsen etua ja asiantuntijan tehtävänä on varmistaa, että saavutettu sopimus on lapsen edun mukainen.
Sovittelussa keskustelu käydään vanhempien välillä ja asianajajan rooli korostuu sopimuksen yksityiskohtiin liittyvien seikkojen esiintuomisessa. Hyvä asianajaja rohkaisee tekemään kompromisseja ja kohtaamaan toisen vanhemman kunnioittavasti. Tavanomaisessa oikeudenkäynnissä painotus on toisenlainen, siellä asianajaja hoitaa pääosin puhumisen ja vanhemmat pääsevät kertomaan omista näkemyksistään ja tuntemuksistaan ainoastaan kuulemisessaan.